Makarony

Fasole :: Grochy :: Kasze :: Płatki :: Ryże :: Mąki :: Soczewice :: Przyprawy :: Bakalie

 

Makarony m.in.:

  • Makaron nitka
  • Makaron pełnoziarnisty rurka
  • Makaron świderek

Ciekawostki:
Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę , że makaron wywodzi się aż z Chin. Przypuszcza się, że rozpowszechnienie się makaronu w Europie nastąpiło dzięki mnichom w XV wieku. Z kolei gwałtowny wzrost spożycia tego produktu datowany jest na czasy napoleońskie. Wówczas to słynny francuski przywódca w okresie kryzysu postanowił nakarmić makaronem głodny lud. Jednak po długiej podróży z Azji do Europy to Włochy, a nie Francja stały się niekwestionowaną ojczyzną makaronu. To przede wszystkim Włosi zajmują się tworzeniem nowych form i rodzajów makaronu. Dzień 25 października to już od 1995 roku Światowy Dzień Makaronu. Święto ma na celu promocję przysmaku, jako produktu zdrowego, smacznego oraz istotnego w diecie każdego człowieka.

Czy wiesz, że:
Wyjaśnijmy , że to nie makaron jest kaloryczny, tylko sosy, z którymi go jadamy. To prawda, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii! Jeśli więc zjesz ogromny talerz spaghetti, czyli 200 g, twój organizm otrzyma tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady. Z tą istotną różnicą, że po zjedzeniu makaronu długo masz uczucie sytości.
A wszystko dzięki skrobi, której makaron jest bogatym źródłem. Skrobia należy do węglowodanów złożonych. Uzyskiwana z nich glukoza – paliwo energetyczne dla komórek naszego ciała – jest uwalniana powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin.
To dzięki węglowodanom złożonym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z maksymalną mocą. Według dietetyków właśnie węglowodany powinny pokrywać 60 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Chodzi o to, że nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię. Jeśli więc jemy makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę.

Kulinarne Zastowanie:
Król Makaron pasuje do zup, dodatek do drugiego dania.