Płatki

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Ryże :: Mąki :: Soczewice :: Przyprawy :: Bakalie

 

Płatki m.in.:

  • Płatki czekoladowe
  • Płatki jaglane
  • Płatki  jęczmienne zwykłe
  • Płatki kukurydziane
  • Płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne, górskie
  • Płatki ryżowe
  • Muesli owocowe

Płatki Ciekawostki:
Produkcja takich płatków jest bardzo prosta – ziarna owsa pozbawia się łusek, a potem tylko rozgniata, dzięki czemu całe bogactwo składników zostaje w środku.

Dla przykładu płatki owsiane dostarczają błonnik, który reguluje pracę naszego układu pokarmowego. Dodatkowo niski indeks glikemiczny powoduje, że głód zostaje pożegnany na wiele godzin. Dlatego właśnie najczęściej jedzone są rano – dają uczucie sytości na dłużej. niż klasyczne kanapki czy sam nabiał.

100 gram płatków zawiera:
410 mg fosforu
350 mg potasu,
130 mg magnezu,
54 mg wapnia,
6 mg sodu
5 mg manganu.
3,9 mg żelaza,
3,6 mg cynku
1,9 g błonnika
witaminy z grupy B, witaminę E

366 kcal,
14 g białka,
55 g węglowodanów,
7 g tłuszczu,
10 g błonnika.

Jedna łyżka to około 6 gram.

Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, zawiera przeciwutleniacze dobrze działające na skórę. Choć zawierają w sobie sporo tłuszczu (aż 7%) to nie należy się go bać. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobie wieńcowej, miażdżycy i nowotworom. Idealny przykład zdrowego tłuszczu. Ponadto zawierają sporo glutenu, więc osoby chore na celiakie muszą pożegnać się z kolorowymi i aromatycznymi owsiankami na śniadanie.

Istnieją jednak rodzaje płatków. Podział ten wziął się z różnic w obróbce ziarna:
zwykłe – otrzymane z całego ziarna,
górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna,
błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego lub gniecionego ziarna, poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej (dzięki której czas przygotowania jest znacznie krótszy),
płatki jaglane.

Czy wiesz, że:
Płatki jaglane jako produkt zbożowy, zawierają cenne witaminy z grupy B oraz wiele innych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je dobrym produktem dla osób chorujących na celiakię.

Płatki Kulinarne Zastosowanie:
Płatki to Wasz uniwersalny lekkostrawny przyjaciel kulinarny do posmakowania podczas śniadań, kolacji, pasuje idealnie z bakaliami i suszonymi owocami. Sami komponujecie potrawę. Z płatków można również przygotować ciekawe i pyszne desery.