Ryże

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Płatki :: Mąki :: Soczewice :: Przyprawy :: Bakalie

 

Ryże m.in.:

  • Ryż biały długoziarnisty
  • Ryż basmati
  • Ryż biały bruch
  • Ryż czarny
  • Ryż czerwony
  • Ryż jaśminowy
  • Ryż naturalny brązowy
  • Ryż parboiled

Ciekawostki:
Ryż to jedna z najstarszych uprawianych roślin, jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności. Na świecie jest ponad 800 gatunków ryżu.

Rodzaje:

Ryż biały długoziarnisty

  • Najbardziej popularny ryż w Polsce – poddany procesowi łuszczenia i szlifowania oraz często polerowania.
  • Czas gotowania około 15 minut.

Ryż naturalny brązowy

  • Najmniej przetworzony, a jednocześnie najbardziej wartościowy pod względem odżywczym, bogaty w witaminy PP, B, E oraz substancje mineralne (mangan, magnez, fosfor), zawiera niewielką ilość białka, ale za to o najwyższej wartości odżywczej, ma brązową skórkę, która decyduje o wyrazistym smaku i aromacie.
  • Czas gotowania od 30 do 45 minut.

Ryż jaśminowy

  • Nazwa ryżu pochodzi od słodkiego zapachu kwiatów jaśminowych z Azji Południowej
  • Ma on śnieżnobiały kolor i długie smukłe ziarno
  • Jest odmianą zawierającą dużo skrobi dzięki czemu jego ziarna się kleją.
  • Czas gotowania – około 15 minut.

Ryż basmati

  • Rośnie u podnóża Himalajów.
  • Jest długoziarnisty i aromatyczny.
  • Ziarno ryżu jest cienkie i długie.
  • Czas gotowania – około 15 minut

Ryż parboiled

  • Inaczej ryż biały długi preparowany termicznie.
  • Jego kolor związany jest z odmiennym sposobem zdejmowania łuski – metoda termiczna.
  • Bogaty w wartości odżywcze.
  • Czas gotowania około 10 minut.

Ryż dziki

  • Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej.
  • To w istocie nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Cechuje się długimi, cienkimi i ciemnymi ziarnami. Posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym orzechowym aromatem.
  • Czas gotowania – 45 minut.

Ryż czerwony

  • Charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem oraz oryginalnym kolorem.
  • Ryż średnioziarnisty.
  • Czas gotowania – 30 – 45 minut.

Ryż czarny

  • W Chinach nazywany był kiedyś “zakazanym ryżem”.
  • Bogaty w antocyjany nadające mu charakterystyczny ciemnofioletowy kolor.
  • Baza dla wielu dań i produktów (desery, makarony).
  • Czas gotowania około 30 minut.

Ryże Kulinarne Zastosowanie:
Ryże są cudownym wielozadaniowym i uniwersalnym kulinarnym wsparciem podczas całego dnia. Towarzyszą Wam podczas śniadania, ryż na słodko z mlekiem, owocami, podczas obiadu do zup jak i do drugiego dania i do kolacji do sałatek czy deserów.