Przyprawy

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Płatki :: Ryże :: Mąki :: Soczewice :: Bakalie

 

Przyprawy m.in.:

  • Bazylia
  • Czosnek granulowany
  • Jarzynka przyprawa warzywna
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Pieprz
  • Przyprawa do zup i potraw w płynie
  • Sól

Oregano Ciekawostki:
Oregano W kuchni wielu narodów oregano jest powszechnie stosowaną przyprawą kulinarną, szczególnie popularną we Włoszech, Grecji i Turcji. Wchodzi m.in. w skład ziół prowansalskich. Wzbogaca ono smak zup, jarzyn, pomidorów oraz potraw mięsnych.

Czy wiesz, że:
Oregano zwalnia wzrost bakterii w pożywieniu. Jest silnie działającym środkiem antybakteryjnym i niszczy drobnoustroje występujące przy infekcjach skórnych. Nieoceniony w układzie trawiennym, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia stan zdrowia stawów i mięśni. Jest antyoksydantem, który chroni nas przed rakiem w szczególności rakiem piersi.
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników, wykazuje działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie, wspomaga metabolizm, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywanie surowego czosnku obniża poziom cukru we krwi. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciw pasożytniczo, przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, obniża ciśnienie we krwi. Czosnek pomaga w bólach głowy i ułatwia zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków.

Bazylia Ciekawostki:
Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.

W Polsce najbardziej są znane:
bazylia pospolita – znana jest także jako bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, czy bazyliszka polska. Ma korzenny, słodko-pikantny smak oraz aromatyczny, ostry, przypominający goździki zapach i intensywnie zielony kolor liści. Bazylia, przez gruczoły umieszczone na spodniej stronie liścia, wydziela olejek bazyliowy o intensywnym, korzenno-kwiatowym zapachu;
bazylia czerwona – od pospolitej różni się tylko kolorem.
bazylia grecka charakteryzuje się wzniesionym pokrojem prostych, czworokątnych łodyg oraz pędami obfitymi w drobne (o długości do 1 cm) liście koloru jasnozielonego lub czerwonego;
bazylia cynamonowa, która posiada intensywny, cynamonowy zapach.
bazylia cytrynowa ma świeży, cytrusowy aromat, przez co doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Jest również doskonałym dodatkiem do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.
Bazylia, razem z rozmarynem, bazylią, tymiankiem, szałwią, miętą pieprzową, cząbrem ogrodowym i majerankiem, należy do ziół prowansalskich.

Czy wiesz, że:
Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół używanych w kuchni. Swoim wyjątkowym aromatem podkreśla zapach i smak potraw. Z korzyścią działa także na nasze zdrowie, m.in. łagodzi wzdęcia i kolkę. Jednak to nie jedyne możliwości tego zioła.

Bazylia wspomaga pracę układu nerwowego – ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe – łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Kulinarne Zastosowanie Przypraw:
Nie trzeba Wam objaśniać, bez nich cudowna i smaczna nasza polska kuchnia smakowałaby jak brytyjska….
Bez nich nie wyobrażamy sobie różnorodności smaków żadnego posiłku.