Soczewice

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Płatki :: Ryże :: Mąki :: Przyprawy :: Bakalie

 

Soczewice m.in.:

Soczewica zielona, czerwona

Ciekawostki:
Soczewica to jedno z warzyw strączkowych, które obecnie uprawiane jest w Kanadzie, USA, Indiach i Turcji. A pochodzi z Grecji i Azji Środkowo – Zachodniej.
Wyróżniamy wiele odmian soczewicy m.in. czerwoną, zieloną, żółtą, brązową czy czarną. W Polsce na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy soczewicę czerwoną, żółtą i zieloną.

Czy wiesz, że:
Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.
Ponadto jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Soczewica Kulinarne Zastosowanie:
Soczewica nadaje się świetnie jako wielowitaminowy dodatek do obiadów, do humusów, do zup. Pobawcie się jej różnymi kolorami.