Mąki

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Płatki :: Ryże :: Soczewice :: Przyprawy :: Bakalie

 

Mąki m.in.:

  • Mąka kukurydziana
  • Mąka pszenna typ 750
  • Mąka ryżowa
  • Mąka Ziemniaczana (zamienna nazwa Skrobia Ziemniaczana)

Ciekawostki:
Nie tylko z pszenicy, czyli ciekawostki o mące.
W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii popularnością cieszy się tzw. mąka samorosnąca. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się zwykła mąka pszenna o niskiej zawartości glutenu, która została wzbogacona o proszek do pieczenia i sól.

We Francji od lat używa się zaś mąki kasztanowej – produktu bezglutenowego, lekkostrawnego niskobiałkowego. Ta drobno mielona mąka ma lekko słodkawy smak i przyjemny, orzechowy aromat.

Ze zmielonych nasion ryżu brązowego i białego powstaje natomiast mąka ryżowa (brązowa i biała). Ten rodzaj mąki także jest pozbawiony glutenu, to produkt dietetyczny, lekkostrawny i nie uczulający. Warto po nią sięgnąć, gdy chcemy nadać potrawom kleistości lub je zagęścić.

Kolejną bezglutenową mąką jest kokosowa, uzyskiwana z drobno zmielonych orzechów kokosowych. Doskonała m.in. do słodkich wypieków.

Weganom i wegetarianom szczególnie poleca się mąkę z amarantusa. To produkt cechujący się złotym kolorem, a także wyraźnie orzechowym zapachem i smakiem. Można ją stosować nie tylko do wypieków, ale i przygotowania makaronu. Jest bardzo bogata w błonniki i białko, również nie zawiera glutenu.

Mąka Pur Pur, produkowana z pszenicy o tej samej nazwie, to prawdziwy rarytas. Jest bogata w cenne składniki odżywcze, szczególnie – antocyjany, które zapobiegają rozwojowi zmian nowotworowych w organizmie. Z mąki Pur Pur wypieka się chleb o lekko fioletowym odcieniu. Jest on popularny zwłaszcza w Austrii i Szwajcarii.

Mąka kukurydziana, jak wskazuje na to sama nazwa, jest otrzymywana z przemiału ziaren kukurydzy. Ma delikatny, żółty kolor. Nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik i witaminy B, E, A. Zawiera też magnez i potas.

Czy wiesz, że:
Mąka jest źródłem białka w ilości od 8-12%. Białko to jednak nie jest pełnowartościowe i dlatego mąka powinna być w potrawach łączona z surowcami zawierającymi białka pochodzenia zwierzęcego np. z mięsem, drobiem, jajkami, mlekiem i serami. Wartość odżywczą białka mąki można podnieść przez dodanie do produktów mącznych innych produktów roślinnych, których białka posiadają inny skład aminokwasowy np. suchych nasion roślin strączkowych, ziemniaków.

Mąka zawiera niewielkie ilości tłuszczu-przeciętnie ok.2%. wyjątek stanowi mąka kukurydziana, w której tłuszcz stanowi nawet 7% masy.

Ponadto mąka, a szczególnie ta z wysokiego przemiału jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz niektórych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, fosforu, wapnia działających zakwaszająco na organizm.

Kulinarne Zastosowanie Mąk:
Już wiecie, mąka to baza do pieczenia prawie wszystkiego np. ciast, pysznych naleśników, jako zagęszczacz do zup polecamy naszą skrobię ziemniaczaną i jako zagęszczasz do sosów.