Bakalie/suszone owoce

Fasole :: Grochy :: Makarony :: Kasze :: Płatki :: Ryże :: Mąki :: Soczewice :: Przyprawy

 

Bakalie/ suszone owoce m.in.:

  • Rodzynki
  • Śliwka Suszona
  • Zurawina Suszona
  • Migdały
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy laskowe
  • Żurawina Suszona

Żurawina Ciekawostki:
Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie żurawinę wielkoowocową, która jest odmianą pochodzącą z Ameryki Północnej.

Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu. Jej kwiaty mają różowo – białe zabarwienie, a kształtem przypominają dziób żurawia. Owoce żurawiny wielkoowocowej to ciemnoczerwone jagody, które osiągają pełnię dojrzałości około sto dni po okresie kwitnienia. W zestawieniu z żurawiną błotną ma jednak podobne walory smakowe, skład i wartość przetwórczą. Roślina jest uprawiana przede wszystkim w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, w Holandii i Wielkiej Brytanii.

Czy wiesz, że:
Właściwości odżywcze owocu żurawiny. Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.

To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.

W jakich chorobach pomoże?
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych.Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.

Inne zdródło: Związek pomiędzy jedzeniem żurawiny a infekcjami dróg moczowych po raz pierwszy wykazano w 1840 roku. Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.

Bakalie/Suszone Owoce Kulinarne Zastosowanie:
Zarówno Bakalie jak i Suszone Owoce są waszym wiernym kulinarnym wsparciem witaminowym podczas śniadań, komponujecie je z płatkami, dalej do sałatek, suszone owoce to górny partner na grzbiecie mięs podczas obiadów i kolacji.